Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Bemutatkozás

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Bemutatkozás

1968-ban a kerületi zeneiskola-hálózat létrehozásakor kézenfekvő volt, hogy Záborszky Józsefet bízzák meg a zeneiskola létrehozásával és igazgatásával, lévén, hogy az István Gimnáziumban akkor már igen intenzív zenei élet folyt.
 
Székhelye az István Gimnázium épülete lett, kihelyezett tagozatai pedig a kerület általános iskolái.
 
Mára a XIV. kerületi Zeneiskola (mai, hivatalos nevén: Alapfokú Művészeti Iskola) az ország egyik legnagyobb létszámú alapfokú zeneiskolája. Növendéklétszám: kb. 1 350 fő, pedagógusainak száma (a szakgimnáziumi tanárokkal együtt) több, mint 200 fő.
 
Valamennyi klasszikus zenei hangszer tanulható intézményünkben: hegedű, brácsa, cselló, bőgő, furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon, kürt, trombita, harsona, tuba, zongora, orgona, csembaló, hárfa, cimbalom, ütőhangszer, harmonika, gitár és magánének.
 
A hatalmas tanulói létszám, a zenetanárok széttagoltsága (a központi épületben és 17 kihelyezett tagozaton tanítunk), valamint a jelentősen megnövekedett adminisztrációs kötelezettség roppant terhet ró a vezetőségre és az iskola adminisztrációjára.
 
Mégis, elmondhatjuk, hogy a zeneiskolai oktatás Zuglóban sikerágazat: többszörösére nőtt a felvételizők száma. A felvételi vizsgákon lehetőséget adunk, hogy a tanulók több hangszert is kipróbálhassanak, több tanár véleményét kikérve.
 
Nagy vonzerőt jelentenek leendő tanulóinknak az intézmény együtteseinek a zenei életben elért sikerei is, az a pezsgő zenei élet, amelyet az épületbe lépve azonnal érzékel a látogató.
 
Gondot fordítunk arra, hogy az oktatás színvonala egyenletes, kiegyensúlyozott legyen, a félévi- és év végi meghallgatásokon minden tanszak egyformán magas mércével mérjen.
 
Óriási hangszerparkunk biztosíték arra, hogy csaknem minden tanulónknak megfelelő hangszert tudjunk biztosítani, hiszen tudjuk, a hangszerárak emelkedésével egyre nehezebb jó minőségű, zenetanulásra alkalmas hangszerek beszerzése a családok számára.
 
Valamennyi tanulónknak biztosítjuk az együttesben muzsikálás lehetőségét. A zenekarok egy egységesen felépített, azonos elveken működő rendszert alkotnak. A továbbjutás feltételei nyilvánosak, így a kezdő tanuló láthatja azt az utat, amely – amennyiben szorgalmas és kitartóan gyakorol – a Kabóca Zenekartól a Zeneiskolai Szimfonikus Zenekaron át a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekarig vezet.
 
Nyáron – kihasználva a szünet adta lehetőségeket – 7–10 napos felkészítő táborokat tartunk Tihanyban. Rendkívül kedvező lehetőség, alkalom ez a szakmai fejlődésre, a tartalmas kikapcsolódásra, és egy zenélő, összetartó közösség kialakulására.
 

Visszaugrás a navigációhoz