Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Záborszky József

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Záborszky József

Záborszky József a Magyar Örökség-díjas pedagógus, karmester, zeneszerző méltósággal, türelemmel viselt betegség után életének 97. évében, 2015. április 9-én elhunyt.
Személyében  az intézmény első igazgatójától, a kivételes muzsikus tanártól, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar alapítójától búcsúznak növendékei, munkatársai, tisztelői.

 
Záborszky József  Tanár úr  életútjának összegzése:
1918. november 10-én született Tokajban, édesapja kántor tanító volt.
Zenei tanulmányait Thoman Mária hegedűtanárnál kezdte, majd a hegedű mellett zeneszerzést tanult a Zeneakadémián Országh Tivadar és Kókai Rezső professzoroknál.

A hivatásos zenekaroknál töltött évek után került  az István Gimnáziumba. Ott ének tanárként 1954-ben útjára indította a Szent István Király Szimfonikus Zenekart, amely ma már a hazai hangversenyélet meghatározó, világhírű együttese.
Kezdetben csak 16 fiatal zenélt együtt, ám két évvel később 80 fővel mutatkoztak be a Zeneakadémia pódiumán. Tanár úr jó érzékkel és neves zeneművészek támogatásával kialakította a kórus és a zenekar napjainkban is meglévő bérletsorozatát.
Nevéhez köthető a Zuglói Zenei Műhely zenekari képzésének sajátos szerkezete, az egymásra épülő zenekarok egysége. Komoly pedagógiai és szervező munka eredményeképpen tizenhárom különféle összetételű együttes működik az intézményünkben.
Záborszky József  tanár úr karizmatikus egyéniséggel, fáradságot nem ismerő energiával, hittel a fiatalok százait tanította a komolyzene művelésére és szeretetére. Elgondolását segítette  a változás, 1968-ban a zeneiskolákat átszervezték és őt nevezték ki a XIV. kerületi zeneiskola igazgatójává.
A zeneiskolai tanulók sokasága és az ígéretes tehetségek igénye szinte kikényszerítette az építkezés következő láncszemét a zeneművészeti szakközépiskola létrehozását.

Szép példa a muzsika generációkat összetartó erejéről : 1994-ben a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekara a 40. jubileumi évét ünnepelte a Budapest Kongresszusi Központban és a hajdani muzsikusok találkozásából megszületett a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekara. A tisztelt, szeretett mesterrel történő újbóli együttlét annyira megérintette a tanítványokat, hogy azóta is közösen muzsikálnak és tovább éltetik az örömzenélés „istvános” hagyományát.
 
Záborszky József a pedagógus és karmesteri munkája mellett zeneszerzőként is ismertté vált.
Bemutatott művei a klasszikus hagyományokra épülnek, a népi-népies fordulatokat ötvözik a kortárs zenei hangzással. Jelentősebb alkotások:
A szarvassá változott fiú, Aszoka, Fantázia 2 cimbalomra és szimfonikus zenekarra,  Requiem Mátyás király emlékére, Tiszteletadás Henry Dunant-nak kantáta, Virágvasárnapi passió, Válaszút – kantáta, Hófehérke, Mátyás király juhásza, Hamupipőke, A három tulipán – meseopera, Szent Erzsébet – opera, Litania pro pace, emlékezés 1956. – kantáta.
 
Kitüntetések, elismerések:
Budapest Főváros Tanácsa Művészeti Díja 1988,
Pro Urbe Budapest 1992,
Zirzen Janka Díj 1994,
Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje 1994,
Magyar Örökség Díj 2000,
Zuglóért Emlékérem,
Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt 2003.

 

Visszaugrás a navigációhoz