Együtteseink


Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Nőikara
 
A Nőikara az iskola zongora, szolfézs, hangkultúra szakos tanulóiból alakult, Baghy Emília tanárnő vezetésével. 1999-től karnagyuk Tőkés Mária Tünde tanárnő.
A szakközépiskolai kórusmunka célja, hogy a tanulók minél szélesebb zenei látókörrel rendelkezzenek, valamennyi zenei stílusban jártasak legyenek, előadói gyakorlatra tegyenek szert, emellett összetartó közösséget alkossanak.
A nőikari művek mellett ezért gyakran énekelnek az iskola férfikarával közösen különféle kerületi, budapesti és állami rendezvényeken, valamint oratórikus művekben is, a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar bérleti hangversenyein.
 
Nőikarként több alkalommal sikeresen szerepeltek a Szakközépiskolai Énekkarok Országos Versenyén, a Nemzetközi Bartók Béla Kórusversenyen, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, az Országos Kodály Zoltán Kórusversenyen, valamint a Pozsonyi Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon.
Két lemezük jelent meg eddig (Szent István Emlékezete, Csemiczky Miklós: Missa brevis)


Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara
 
A Férfikar 14 és 19 éves fiúk együttese.
A közel 45 fős kórus létszámával és tagjainak életkorával hazánkban szinte egyedülálló módon van jelen. Ennek oka, hogy ebben az életkorban különös gonddal kell bánni pubertás énekhanggal.
Balasi Barnabás 2015 óta az együttes karnagya.
Munkájával nagy gondot fordít arra, hogy az énekkar magas kvalitású hangzást valósítson meg, szembemenve az életkori sajátosságokkal. Ehhez komoly hangképzésre és énekhangfejlesztésre van szükség minden próbán. Az együttes vezetője fontosnak tartja, hogy a kórusban jó csapaszellem legyen, az énekesek szeressenek járni, és részt venni az együttzenélésben, mert csak az lehet megfelelő alapja a művészi előadásnak.
Férfikarunk 2016-ban a Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekkari Versenyén második helyezést ért el.
2017. áprilisában Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon Ezüst fokozatú diplomát nyert.


Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Vonószenekara
Karmester: Záborszky Kálmán

A szakgimnázium Vonószenekara a professzionális muzsikus képzés egyik legfontosabb műhelye. Az együttes munkája a világhírű Zuglói Filharmónia több mint hat évtizedes hagyományain alapul. Tagjai a négy, illetve öt tanév alatt a barokk és klasszikus repetoár legnemesebb darabjaival ismerkednek meg és adják elő iskolai, illetve budapesti, alkalmanként külföldi hangversenyeken. Emlékezetes volt berlini turnéjuk, mely során a Berlini Filharmonikusok munkájával is megismerkedtek.
Az elmúlt években számos koncertet adtak a szagkimnázium kiemelkedő növendékeinek közreműködésével (Bach, Mozart versenyműveinek előadásával). A zenekar a három évente rendezett Országos Szakgimnáziumi Zenekari Versenyen rendszeresen nagy sikerrel szerepel, legutóbb a verseny I. díját nyerték. 

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara
Karmester: Makovecz Pál 

Az iskola egyik legfiatalabb együttese a Szakgimnáziumi Fúvószenekar 2007-ben alakult. Mára az Intézmény egyik legfoglalkoztatottabb együttese lett. Fennállása során eddig több mint száz koncertet adott és több mint száz előadott zenemű szerepel repertoárján. Az együttes nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy 2015 óta évente meghívást kap a Zuglói Filharmónia bérleti hangversenysorozatába, hogy a Müpa színpadán önálló műsorral szerepeljen. Ezeken a koncerteken olyan világhírű művészek is szerepet kapnak szólistaként, mint Tarkövi Gábor vagy Steven Mead.

Idei koncertünk részletei itt olvashatóak.

 


Adó 1%

Az Alapítvány támogatja az intézmény zuglói kulturális rendezvényeit, pl.: az 1 200 iskolást összefogó Székely fonó előadást, a Pastorale-koncerteket, Tea-koncerteket.
Bankszámlaszám:
11714006 – 20044064
Adószám: 19006798 – 2 – 42

Regisztrált Tehetségpont

Copyright © 2011 Szent István Zene. All rights reserved.