Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Zeneiskolai Szimfonikus Zenekar

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Zeneiskolai Szimfonikus Zenekar

A Szent István Király Zeneiskola Szimfonikus Zenekarát Záborszky József alapította azzal a céllal, hogy az akkori I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarának biztosítva legyen a zenei utánpótlása. E zenekar tagjai viszonylag széles korosztályból kerültek ki, e közösség 12 éves kortól akár 28 éves korig foglalkoztatta, foglalkoztatja a zenélni tanuló fiatalokat. Egy évben általában négy koncertet ad az együttes legtöbbször a Zuglói Zeneház Nagytermében, de szerepelt már a zenekar a KÓTA éves rendezvényén és különböző szalagavatókon, esküvőkön is. A különböző fellépések közül kiemelkedett a 2010 szeptemberében lévő négy napos lipcsei vendégszereplés. Ezt követően az együttes időnként meghívást kapott rangos ifjúsági zenekarok koncertjeire társzenekarként, így volt közös koncert a MÜPÁ-ban a Milwaukee Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a Vigadóban a Hong Kongi Ifjúsági Zenekarral, és a Gewandhausban a lipcsei J. S. Bach Ifjúsági Zenekarral.

A 90-es évek közepétől Záborszky József munkáját fokozatosan átvette Horváth Gábor karmester, az iskola tanára. Irányításával két évtizeden keresztül minden nyáron 7-10 napos zenei tábor volt Tihanyban, ahol minden nap térzenét adott az együttes a külföldi turistáknak és a helyi lakosoknak egyaránt. E táborok alkalmával zeneileg és emberileg egyaránt egységessé, homogénné vált az együttes, a nyári együttlétek zenei és pedagógiai hatása máig érezhető. Az együttes hetente kétszer másfél órát próbál. A munka hatékonyságot segíti számos kiváló kolléga a szólampróbákon.

A Zeneiskola Szimfonikus Zenekarának tagsága az utóbbi hét-nyolc évben 90-100 fősre duzzadt, és mivel a tagok nem mentek tovább már más együttesbe, így a szakmai színvonal is megemelkedett. A repertoár részét képezi Haydn, Mozart és Beethoven számos szimfóniája, a romantikus szerzők szvitjei, Rossini nyitányai, Schubert Befejezetlen szimfóniája, Brahms Tragikus Nyitánya, de a legtehetségesebb szakközépiskolás szólisták közreműködésével megszólalt az évek során Liszt I. zongoraversenye, Haláltánca, Sosztakovics II. zongoraversenye és Grieg, Schumann zongoraversenyei is.

Fellépés a Budapesti Kongresszusi Központban

Pillanatkép a Zeneiskolai Szimfonikus Zenekar próbájáról

Koncert előtti csoportkép Lipcsében

Egy kis csapatépítő kirándulás..

 

 

 

Visszaugrás a navigációhoz