Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Schunk László

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Schunk László

Zenei tanulmányaimat a házunkban lakó, egykori Bartók növendéknél, Pál Erzsi néninél kezdtem. A kerületi zeneiskolában is több évig a zongora volt a hangszerem. A Szentendrei Ferences Gimnáziumba jártam, amikor az iskola zenekarába nagybőgőst kerestek. Tetszett a lehetőség és belevágtam. Első tanárom Tomcsányi Zsolt végzős zeneakadémista volt. Később Bence Miklósnál tanultam és ő vitt el Montag Lajos tanár úrhoz, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a XIV. kerületi Zeneiskolában tanított.

A gimnázium zenekarában egyedül voltam bőgős. Nagy öröm volt zenekarban játszani. Érettségi után Záborszky József igazgató úr, ikertestvéremmel együtt, hívott az általa vezetett I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarába. Rendkívüli érzés volt egy nagy szimfonikus zenekarban játszani. Néhány év után első bőgős lettem.
Sok kedves zenekari taggal ismerkedtem meg, köztük feleségemmel, aki a cselló szólamot erősítette és főiskolásként már óraadó tanár volt a zeneiskolában. Mindketten a zeneiskola tanárai lettünk.
Nyolc gyermeket neveltünk fel.

Montag tanár úr az Állami Operaház szólóbőgőse volt nyugdíjazásáig. Először a zeneiskolában, majd később a Főiskolán is növendéke lehettem. A főiskola elvégzése után az 1976-77-es évadban az Állami Operaház zenekarának tagja voltam.

1977-ben Záborszky József igazgató úr ajánlott nekem nagybőgő tanári állást a zeneiskolában. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, mert a Nagybőgőiskola szerzője Montag Lajos helyébe léphettem. 1977. szeptember 1-től vagyok az akkor XIV. kerületi Zeneiskola, azóta Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

1978-ban felvételt nyertem a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarába, ahonnan 2010-ben mentem nyugdíjba. Sok neves karmesterrel és hangszeres szólistával játszottam, beutaztam a világot.

A tanítás és a zenekari munka rendkívüli megterhelést jelentett, de nagyszerűen kiegészítette egymást.
Az eltelt 43 év pedagógiai munkám során sok növendékem került tovább felsőfokú iskolákba és neves zenekarokba itthon és külföldön egyaránt. Egykori növendékeim közül sokan választották a tanári pályát. A Zuglói Filharmónia nagybőgőművészei is – 1-2 kivétellel – növendékeim voltak.
Nagy örömömre, ma már tanár kollégáim, Fodor Gyöngyvér és Dénes Balázs, nálam kezdtek nagybőgőt tanulni. Sári unokám szeptemberben kezdi nagybőgő tanulmányait a tanszakon!

Jelenleg – nyugdíjasként, csak néhány növendéket tanítok és amit kezdő bőgős korom óta nagyon kedveltem, több zenekar, a Kabóca, a Tücsök és a Zeneiskolai Szimfonikus Zenekar bőgőseit igyekszem a zenekari játék lényegére az intonáció fontosságára, az együttjátszás örömére és felelősségére megtanítani.

Visszaugrás a navigációhoz