Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Rózsa Gábor

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Rózsa Gábor

  1. július 4-én születtem, Budapesten.

Kilenc éves koromban kezdtem el zongorázni – az I. kerületi általános iskolában – Windberg Csilla tanárnőnél. Sikeres felvételi vizsga után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, Ábrahám Mariann tanítványaként. Innen a LFZF Zeneművészeti Tanárképző Intézetének budapesti tagozatára mentem, ahol Kertész Lajos vezetésével tanultam. A Tanárképző Főiskola befejezése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola harmadik évfolyamára nyertem felvételt, ahol Zempléni Kornél lett a professzorom. Tanulmányaim alatt több hazai és nemzetközi versenyen vettem részt mint szólista és mint énekes kísérő.

 

Tanulmányaimat megszakítva 1990-ben egy évre kiutaztam Ausztráliába ahol az Australian National University (ANU) tanára voltam: zongoratanár és hangszeres kísérőtanár.

1991-ben hazatérésem után folytattam tanulmányaimat és egyben elkezdtem tanítani is a LFZF-ZTI-ben Budapesten. A zongora tanszak utolsó évét párhuzamosan végeztem a korrepetítor tanszéken megkezdett tanulmányaimmal, Varasdy Emilia irányítása alatt.

1992-ben korrepetítori diplomámat még nem fejeztem, amikor már dolgozhattam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma Egyetem) budapesti és debreceni tagozatán is, mint korrepetítor ill. zongoratanár.

 

A kalandvágy és a magas anyagi juttatások azonban 1995-ben visszaszólítottak Ausztráliába, ahol adjunktusi (Piano Lecturer) állást ajánlottak fel az ANU-n Canberra-ban. Jelentős szóló és zenekari koncertek ugyanúgy, mint zongora-versenyeken való sikerek segítették szakmai fejlődésemet (Sidney Piano Competition, 1996, díjazott lettem).

 

Miután 2001-ben visszatértem Magyarországra, művészi és oktatói munkámban nagyobb hangsúlyt kapott az énekes kamarazene, amit nagyban segített Bécsben végzett posztgraduális tanulmányom, ami 2002-ben David Lutznál fejeztem be. Most jelenlegi munkahelyeim mindegyikében énekes korrepetítorként tanítok.

Visszaugrás a navigációhoz