Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Általános felvételi információk

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Általános felvételi információk

Tisztelt Szülők! Kedves Felvételiző Tanulók!

 

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium a Zeneiskolával és a Szent István Filharmonikusok együtteseivel alkotja a több mint fél évszázados múltra visszatekintő Zuglói Zenei Műhelyt. Ez a szimbiózis egyben meghatározza képzésünk egyik szegletövét is, a közösségi zenélés fontosságába vetett hitet. Valamennyi növendékünk részt vesz egy-egy zenei együttes munkájában, hiszen a Zuglói Zenei Műhelyhez összesen 16 különféle összetételű zenekar, kórus tartozik. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanis, hogy az egyéni, hangszeres képzés mellett az együttesekben végzett munka olyan alapvető készségeket fejleszt (csapatszellem, alkalmazkodókészség, felelősségvállalás, stb.) amelyek akkor is rendkívül fontos készségek, ha valaki végül mégsem a zenei pályát választja.

 

Valóban, nem kizárható, hogy bármennyire jó adottságú egy fiatal tehetség, a kamaszkor során érdeklődése fordulhat más területek felé, vagy elveszítheti érdeklődését a zene iránt, ezért minden erőnkkel azon vagyunk, hogy egy esetleges pályamódosítás esetén sokféle alternatívát tudjunk kínálni tanítványainknak. Ezért helyezünk nagy hangsúlyt közismereti képzésünkre, hogy ilyen esetekben egy sikeres pályamódosítás támogatói lehessünk. Büszkék vagyunk arra, hogy sok tehetséges tanulónk nem csak zenei felsőoktatási intézménybe nyer felvételt.

 

Hangkultúra tanszakunk sajátossága, hogy e szak tanulói is teljes értékűen részt vesznek a zenei képzésben. Szándékunk szerint olyan szakembereket nevelünk ezen a tanszakon, akik rendelkeznek előadóművészi tapasztalatokkal, valamint hangfelvételek készítéséhez szükséges gyakorlati és elméleti ismeretekkel. Európa hírű stúdiónk, kiválóan felszerelt hangversenytermünk bőséges gyakorlási lehetőséget kínál e téren is.

 

A felvételi eljárás sorában elsőként nyílt napunkra invitáljuk Önöket.

 

Ezt követően kerül sor az előfelvételik sorára, amelyek keretében lehetőséget biztosítunk arra, hogy konzultáljanak tanárainkkal, ami sok segítséget nyújthat a felvételi meghallgatásokig. A szolfézs előfelvételink kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy minden érdeklődő felmérhesse, hol tart, mit kell még megtennie, hogy majd a sikeres felvételi érdekében. Az előfelvételik menetrendje készül, hamarosan közzétesszük.

 

Végül február-március fordulóján tartjuk a felvételi meghallgatásokat és március közepére nyilvánosságra hozzunk előzetes felvételi eredményeinket.

 

Intézményünkbe párhuzamos képzésre (9-13. évfolyam) illetve érettségi utáni szakképzésre lehet jelentkezni. A párhuzamos képzésben növendékeink mind a közismereti, mind a zenei tárgyakat iskolánkban tanulják. A 12. évfolyam után érettségi vizsgát, a 13. évfolyam végén pedig szakmai vizsgát tesznek. Az érettségizett jelentkezők a képzés sikeres elvégzése után szintén szakmai vizsgát tehetnek. Iskolánkban lehetőség van két nyelvet tanulni. Kötelezően választható első idegen nyelv: angol vagy német. 2. idegen nyelvként (alacsonyabb óraszámban) csak angol választható.

 

Az iskolánkba jelentkező tanulóktól kérjük, hogy a központi jelentkezési lap mellett iskolánk saját jelentkezési lapját is töltsék ki, mivel ez tartalmazza a zenetanulásra vonatkozó adatokat. Jelentkezési lapok átvehetőek az iskola portáján, titkárságán, s letölthetőek a honlapunkról.

 

Az iskolai jelentkezési lapok benyújtási határideje: 2023. január 16, hétfő (A 8-os félévi bizonyítványt hiánypótlásként a tanulmanyi@szentistvanzene.hu  e-mail címre január 31, hétfőig kérjük megküldeni)

 

Benyújtás postai vagy elektronikus úton szkennelve (eredeti aláírással) történhet, illetve leadható az iskola titkárságán, a 104-es irodában.

 

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában az alábbi szakokra lehet jelentkezni:

Párhuzamos művészeti képzésre:

  • hangszeres szakok: hegedű, mélyhegedű/brácsa, gordonka/cselló, gordon/nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon, trombita, kürt, harsona, tuba, eufónium, zongora, orgona, csembaló, harmonika, hárfa, cimbalom, gitár, ütőhangszer
  • szolfézs-zeneelmélet szak
  • hangkultúra szak
  • magánének szak

 

Érettségi utáni szakképzésre:

A megújult szakképzési rendszer szerkezete szerint az érettségi utáni képzés két tanévből áll. A képzést lezáró szakmai vizsga (Klasszikus zenész II.) birtokában további egy éves szakmai képzés (Klasszikus zenész I.) kezdhető meg.

  • hangszeres szakok: hegedű, mélyhegedű/brácsa, gordonka/cselló, gordon/nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon, trombita, kürt, harsona, tuba, eufónium, zongora, orgona, csembaló, harmonika, hárfa, cimbalom, gitár, ütőhangszer
  • magánének szak

 

A felvételi vizsga részei:

  • főtárgy
  • szolfézs – melléktárgy
  • kötelező zongora (érettségi utáni szakképzésre, illetve szolfézs szakra jelentkezőknél)

 

A felvételi időpontok:

Felvételi időszak: 2023. február 20. – március 10.

 

A felvételi pontos menetrendjét hamarosan közreadjuk.

 

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI

1145 Budapest, Columbus u. 11. (Ideiglenes címünk: 1149 Budapest, Egressy út 178/G.)

Porta: 467-0785

Szakgimnáziumi titkárság: 467-0791 vagy mobil: 70/429-0076

E-mail: tanulmanyi@szentistvanzene.hu

 

Felvételi értékelés rendje

Felvételi követelmény (Frissítve)

Jelentkezési lap 9. évfolyamra

Jelentkezési lap érettségi utáni szakképzésre

Visszaugrás a navigációhoz